Papillon är en sällskapshund som varit omtyckt i flera hundra år. Det här är en aktiv, energisk och ibland även envis liten vän, som tycker om att stå i centrum för all uppmärksamhet.
Information | Bästa hundfoder | Betyg | Pris |
---|---|---|---|
100% naturligt hundfoder ✔ 100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser ✔ Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet ✔ Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker. ✔ Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar. | 9.8 | Se bästa prisGå till Buddy |
Dessa djur är olika hundraser som är kända för sina olika egenskaper och ursprung. De inkluderar Australian shepherd, Papillon, Schäfer, Eurasier, Tibetansk Mastiff, Lagotto Romagnolo, Pinscher, Alaskan Husky, Bulldog Terrier, och American Bully.
Papillon som sällskapshund
När det gäller fakta om papillon så är det en väldokumenterad ras. Papillon betyder fjäril och namnet kommer från franskan. Den här hundrasen har alltid använts som sällskapshund, och än idag är papillons väldigt sällskapssjuka. Hundrasen papillon blev först populär som hovhund under 1500-talet. Papillons är gärna med där det händer, vilket gör att de är ytterst lämpliga som familjehundar i hushåll där det både finns barn och vuxna.
Papillons kan bo i lägenheter, även om de naturligtvis också trivs på större ytor. Det är däremot inte att rekommendera att hundarna är ensamma hemma för länge. Ett par timmar i taget kan man lämna en papillon ensam innan den behöver sällskap.
Papillon fakta
- Papillon vikt: 3,2–4,5 kilo
- Papillon livslängd: 13–15 år
- Papillon storlek: dvärghund, mankhöjd på ca 28 cm
- Färger: alla färger tillåtna så länge botten är vit. Det kan alltså förekomma papillon svart, brun, grå, tan och andra färger.
- Ursprung: Frankrike och Belgien
Papillon egenskaper
Papillons är energiska och kan ibland uppfattas som ettriga, men det handlar främst om att de är så aktiva till sin natur så att de gärna både leker och springer när de kan. Ibland kan en papillon bli skällig. Orsakerna till det kan vara många, men en kan vara att hundrasen är ljudkänslig. Det kan vara individuellt betingat också, men det är inte ovanligt att en papillon reagerar på ovana och höga ljud med att skälla.
Hundrasen är också väldigt entusiastisk inför saker som händer omkring dem. De vill gärna stå i händelsernas centrum och älskar att få uppmärksamhet. Vidare är hundarna även intelligenta, men det kan ibland hända att de glömmer bort hur små de är i relation till andra hundar. Även då kan hundarna bli skälliga. Det kan man råda bot på genom att gå på hundträning där de får lära sig hur de ska bete sig kring andra hundar.
Papillon sjukdomar
En papillon hund tillhör ett friskt och sunt släkte. Oftast blir hundarna väldigt gamla tack vare deras generellt sett goda hälsa. Om det är någon sjukdom eller problematik som man kan se drabbar hundarna mer frekvent är det lösa knäleder. Eftersom hundar som används inom avel undersöks så är det dock ovanligt med denna problematik bland papillonhundar i Sverige.
Andra sjukdomar som är förekommande inom rasen är progressiv retinal atrofi, vilket innebär att näthinnan bryts ner, hjärtsjukdomar och medfödd dövhet. Vidare kan papillon få allergi mot livsmedel och därmed även matsmältningsproblem som följd.
Om du är orolig för att din hund har någon genetisk sjukdom kan du välja att göra ett DNA-test. Det finns flertalet kliniker som specialiserat sig inom området och via rasklubben kan du få information om vart du kan vända dig ifall du önskar göra ett sådant test. De testen är även nödvändiga att göra om du framöver vill kunna använda din papillon för avel.
Papillon motion
Eftersom papillon har så mycket energi är det bra att trötta ut hundarna. De behöver få daglig motion och de tycker om att träna såväl kropp som sinne. Därför är det utmärkt att träna sådana saker som agility och lydnadsträning med hundarna. Papillons vill gärna vara till lags och älskar att få beröm. När de gör rätt och du ger dem din uppmärksamhet kommer de snabbt att lära sig nya tricks och vara riktigt duktiga på att göra det du vill att de ska göra.
Papillon pälsvård
Det krävs inte mycket pälsvård av en papillon. Pälsen är lätt att kamma ut om det uppstår tovor eftersom den är så fin och slät. Vanligast är att en papillon har lång päls, men det finns andra varianter. Man kan ha en papillon som korthårig om man har en blandras. Exempelvis har en chihuahua papillon oftare kortare päls än en renrasig papillon.
Papillon valp
Papillon valpar är lättlärda varelser. Det du behöver tänka på som ägare till en valp är att påbörja uppfostran av hunden direkt. Du kan gott och väl göra det i små steg och etapper så att hunden hinner lära sig vilka beteenden som är acceptabla och inte i en lugn takt.
Något som du behöver ge akt på är att hunden kan försöka använda sin charm för att lura dig. En papillon är trots allt väldigt smart, och den vet hur den kan försöka manipulera dig för att få sin vilja igenom. Tänk därför på att inte falla för de stora vädjande ögonen utan var konsekvent i din uppfostran.
Som valpar är det vanligt att hundarna skäller extra mycket. Det kan de både göra när de är uppspelta, energiska, trötta eller när de stöter på någon främmande person. På det området kan du behöva lägga ner extra mycket träning för att vänja hunden av med det onödiga skällandet. Har du barn där hemma är det viktigt att du finns närvarande när hunden umgås med barnen. Speciellt valpar har en tendens att nafsa på skoj, och för ett litet barn kan det vara skrämmande eller i värsta fall göra ont.
Papillon pris
Papillon valpars priser kan variera relativt mycket. Du kan räkna med att få betala från 14 000 kronor och uppåt. För en hund med fin stamtavla kan prislappen gå över 20 000 kronor.
Köper du en papillon blandras, exempelvis en papillon chihuahua, kostar de oftast mindre. Det samma gäller om du vill ha en papillon pomeranian eller en papillon shih tzu. Som regel är det alltid så. Renrasiga hundar är dyrare än vad blandraser är.
Papillon uppfödare
Fjärilshunden papillon har många uppfödare i vårt avlånga land. Papillon-ringen, som är rasklubben, har en förteckning över alla registrerade uppfödare i landet. Funderar du på att köpa en hund kan du också ha nytta av att läsa de råd som klubben ger till potentiella köpare.
De uppfödare som finns registrerade hos klubben ska följa såväl rasklubbens som Svenska Kennelklubbens regler och föreskrifter. I dessa står bland annat att hundar som ska användas i avel måste vara friska och inte får ha några sjukdomar. Vad gäller bärare av anlag på genetiska sjukdomar görs bedömningar från fall till fall beroende på hur allvarlig sjukdomen och det genetiska anlaget anses vara.
Papillon omplacering
Ibland kan en papillon behöva omplaceras. Det kan ske när hunden är valp likväl som när den är ung eller vuxen. Om du är intresserad av att ta en omplaceringshund kan du kontakta rasklubben (Papillon-ringen), eller också titta på deras hemsida om det finns någon aktuell annons på hundar som letar ett nytt hem.
Papillon som första hund
Att välja en papillon som första hund kan vara givande. Speciellt eftersom den här hundrasen faktiskt är framavlad och alltid har fungerat som en renodlad sällskapshund. Papillons är som sagt energiska och kan även vara envisa. Det kommer ställa krav på dig som förstagångshundägare vad gäller uppfostran och träning. Många som skaffar en papillon som första hund går därför i olika träningsprogram eller deltar på aktiviteter med andra hundar. Det är ett bra sätt för dig som ägare att knyta kontakt med din hund, och för hunden att få kontakt med dig som ägare.
Även fast papillon är en liten hund kan den brusa upp och visa sig stöddig mot stora hundar. Oftast bryr sig de större hundarna inte alls om detta, men för att en papillon ska fungera tillsammans med andra hundar behöver du vänja den vid det. Låt därför din papillon umgås med andra hundar redan från tidig ålder. Det är en förutsättning för att du, din hund och er vardag ska bli trevlig såväl när ni är på en hundrastgård som när ni leker i parken eller är ute på promenader och stöter på andra djur. Tänk på att du alltid kan ta kontakt med kenneln du köpt hunden från om du behöver tips på kurser eller aktiviteter som kan vara bra för din hund.
Andra relaterade hundar