Nosework är hundsporten som går ut på att använda hundarnas superkraft; deras skarpa luktsinne. Sportens popularitet sägs bero på att alla hundar kan utföra den; oavsett ålder, frisk eller skadad, stor som liten.
Information | Bästa hundfoder | Betyg | Pris |
---|---|---|---|
100% naturligt hundfoder ✔ 100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser ✔ Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet ✔ Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker. ✔ Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar. | 9.8 | Se bästa prisGå till Buddy |
Vad är nosework?
Nosework är en hundsport som under 2006 grundades i USA, inspirerad av specialsök med tjänstehund. Grundtanken var att låta hundarna jobba med sitt fantastiska luktsinne för att, i olika miljöer, lokalisera och känna igen specifika dofter.
Grundarna av nosework – Ron Gaunt, Amy Herot och Jill Marie O’Brien – hade som målsättning att skapa en relationsstärkande aktivitet mellan hund och människa. Här fick hundarna vara de stora stjärnorna och på ett berikande sätt utveckla sin förmåga att använda doftsinnet. Det var viktigt att det skulle vara lättillgängligt och roligt att aktivera en hund med nose work. I början var de nämligen inriktade på de många hemlösa hundar som lever i hundstall i USA. De ville skapa en bättre tillvaro och ett större välmående hos hundarna, i väntan på att de skulle finna permanenta hem.
Den nya sporten växte snabbt och nosework är idag en mycket populär aktivitet för ägare och hund. Idag kan man gå kurser, ta privatlektioner och tävla världen över. Men bland det bästa med nosework är att det är enkelt och kan utövas precis varsomhelst – även hemma i bostaden eller på bakgården.
För vilken hund passar nosework?
Oavsett vad du har för hund, ras och hur gammal den är så är nosework något som passar i princip alla hundar. Sporten handlar inte om lydnad utan bygger helt på hundens starkaste sinne – ett sinne som de per automatik använder mest hela tiden. Nosarbete är bland det mest berikande vi kan låta våra hundar göra eftersom det ökar deras mentala och fysiska välmående.
Det är dock viktigt att lägga ambitionsnivån lagom högt utifrån din hunds kapacitet. En gammal och stel eller skadad hund får exempelvis jobba i miljöer som är snäll mot kroppen, medan nosework med valp innebär kortare övningar. På samma vis anpassar man svårighetsgraden.
- Måste man tävla om man inte vill det? Självklart inte!
- Får du tävla om du har en reaktiv hund? Ja!
- Är det svårt att lära sig nosework som nybörjare? Nej!
Nosework i Sverige
Idag finns det många instruktörer och klubbar som erbjuder nosework i Sverige, men det är Svenska Nose Work klubben (SNWK) som anordnar officiella tävlingar och är de som främst jobbar för att lyfta och sprida kunskap kring sporten. Svenska Nosework Klubben är en hundklubb som ligger under SKK-organisationen.
Nosework – tävling
När man tävlar i nosework tävlar man i första hand alltid mot sig själv som ekipage. Det finns tre olika tävlingsklasser som man tävlar i; NW1, NW2 och NW3. I varje av dessa klasser finns det sedan fyra olika moment som ska genomföras inom en viss tid och för varje klass introduceras för hunden ännu en doft den ska kunna identifiera. Innan man tillåts tävla i en ny klass behöver ekipaget först genomföra ett nosework doftprov, där hunden ska kunna urskilja den nya doften. På så vis kan man säkerhetsställa att hunden vet vad den letar efter, att kraven inte blir för stora och att den är redo för en högre klass.
Det finns också olika tävlingsformer inom nosework, där det är olika vilka moment som utförs. Det är dock alltid fyra moment totalt:
- TSM (Tävling Samtliga Moment): innehåller ett sök av varje sort.
- TEM (Tävling Enskilt Moment): innehåller fyra moment av samma sort.
De fyra olika tävlingsmomenten är:
- Inomhussök
- Fordonsök
- Utomhussök
- Behållarsök
Det finns även något som kallas för ett “tomt sök” där man inte placerat ut en doft alls. Detta kan vara ett moment i NW3, den högsta klassen, där hunden vid ett tomt sök ska kommunicera för sin förare att där inte finns en utplacerad doft.
Nosework – regler för att få tävla
Bortsett från att ekipaget måste avklara doftprov för att få starta i en tävlingsklass så finns även ett par andra regler för att få tävla:
- Hundens ålder vid doftprov: minst 10 månader.
- Hundens ålder vid tävlingsstart: minst 12 månader.
- Föraren behöver vara medlem i någon SKK-ansluten klubb.
- Alla hundar får delta, men en oregistrerad hund behöver en tävlingslicens från SKK.
- Tävling och prov ska utföras på ett sätt som är säkert för både människor och hund.
Nosework dofter och doftprov
En hund kan i princip lära sig söka efter och urskilja vilka dofter som helst. Kanske har du hört om hundar som kan lokalisera människolik i djupt vatten, söka kantareller eller hitta sprängämnen. När du tränar nosework utanför tävlingssammanhang kan du alltså använda dig av det mesta i doftväg.
På tävling ser det annorlunda ut. Där har Svenska Nose Work Klubben valt att endast använda hydrolater från tre olika växter; lagerblad, lavendel och eukalyptus.
Ett doftprov går till på så vis att man placerar en nosework behållare med doften i en av tolv olika kartonger. Hunden behöver kunna identifiera vilken kartong som gömmer ett hydrolat för att klara provet.
Nosework – allt du behöver veta för att börja
Att börja träna nosework hemma är inte särskilt svårt, men är du helt ny på sporten så kan det vara en god idé att börja med en nosework kurs där du får tips vid inlärning av grunderna. Kolla med din lokala hundklubb eller med andra aktörer om de erbjuder kurser eller kanske privat nosework träning.
För dig som vill börja träna nosework hemma redan nu kommer här nedan allt du behöver veta.
Vad behövs för utrustning?
- En doftkälla: det kan vara en tepåse, en vante eller något annat. Eller hydrolat, såklart.
- Om du jobbar med nosework hydrolat: en tops, bomull eller möbeltass du kan droppa hydrolatet på. Samt någon form av behållare; det finns exempelvis metallbehållare att beställa eller så kan du enkelt skapa egna nosework burkar med (rengjorda!) glasburkar vars lock du gör små hål i.
- 3–10 kartonger: det spelar mindre roll vilken storlek.
- Godis för belöning: välj något din hund tycker är väldigt gott och gärna jobbar för.
- Eventuellt ett koppel, gärna ett längre så att hunden får större rörelsefrihet medan den jobbar och lär sig nosework.
Nosework – inlärning
För en hund som är ovan vid att jobba med nosen kan du vid inlärning av nosework börja med att låta den söka godis i rummet. Börja med att gömma på golvet, för att när hunden förstått vad uppgiften går ut på avancera till lite olika höjder och ställen. Hunden bör dock alltid kunna komma åt godiset och på så vis belönas när den gör rätt.
När hunden förstått – eller om hunden redan är van vid någon form av nosarbete – gå vidare till nästa steg:
- Introducera doftkällan för din hund. Belöna varje gång den intresserar sig för doften.
- Placera doftkällan i en av kartongerna, tillsammans med godis. Hunden ska lära sig associera godis/belöningen med doften. Du kan med fördel be någon annan göra detta för att du själv inte ska kunna hjälpa hunden. Hunden ska inte heller se vart du placerar doften.
- Nu ska hunden börja söka. Låt alltid en nosework hund jobba självständigt och ostört. Prata inte och se till att ett eventuellt koppel är slakt eller att du släppt det helt.
- Beröm direkt när hunden hittat rätt! För att avancera plockar man med tiden bort godiset för att hunden ska förstå att det är doften den ska urskilja, men gör detta först när du är säker på att din hund förstått.
Vanliga misstag som nybörjare på nosework
- Du “råkar” leda hunden rätt istället för att låta den jobba självständigt.
- Miljön innehåller för mycket störningar – börja inomhus!
- För långa träningsstunder – ta pauser!
- Du missar belöningarna när hunden gör rätt.
- Du går för fort fram.
Andra relaterade sidor