Marsvin är små, sociala gnagare från Sydamerika som kommit att bli mycket populära som husdjur. De må vara små, men personligheterna hos dessa charmigt kuttrande varelser är ofta härliga och stora.
Marsvin fakta
Ett par fakta om marsvin:
- Hur länge lever marsvin i vilt tillstånd? Vilda marsvin har en livslängd på cirka 4–6 år
- Hur gamla blir marsvin som husdjur? Marsvin som lever husdjursliv kan bli upp till 8 år gamla
- Hur stort blir ett marsvin? Vikt 800–1 500 gram, storlek 20–30 centimeter
- Hur länge är ett marsvin dräktigt? 59–72 dagar
- När blir marsvin könsmogna? Honor 6–10 veckor, hanar 8–11 veckor
Marsvin egenskaper
Marsvin är mycket sociala små flockdjur som i det vilda lever i grupper om 5–10 djur. Eftersom de är väldigt sällskapliga mår de bäst när de inte är ensamma och enligt svenska djurskyddet ska marsvin alltid leva i par, som minimum. Det är något man bör tänka på om man funderar på att köpa marsvin.
Marsvin har många läten såsom kuttranden, tjut, pip, hackande tänder och kvittrande – det är bara ett par av deras sätt att kommunicera på. Visste du att marsvin utvecklat läten enbart för att kommunicera med människan sedan de blev domesticerade? Jo, så är det!
Marsvin blir ofta väldigt tama och keliga. De är lekfulla personligheter och intelligenta nog att lära sig små tricks, till exempel med hjälp av klickerträning.
Vanliga marsvinbeteenden och betydelser
Marsvin är otroligt kommunikativa djur med hjälp av sitt kroppsspråk och beteenden. De ses exempelvis göra lufthopp när de är glada, hacka tänder när de känner sig hotade eller otåliga, samt stelna till när de anar fara. Vill du veta mer om de olika beteenden marsvin har och dess betydelser? Du kan läsa mer på bland annat Marsvinssidan.se.
Alla dessa djur är populära husdjur som människor håller för sällskap och de inkluderar både gnagare (hamster, marsvin, chinchilla) och olika kattraser (Sibirisk katt, Norsk Skogskatt, Ragdoll, Maine Coon) samt en hundras (Pomeranian) och en iller, som är ett rovdjur. De representerar en mångfald av djurgrupper som erbjuder olika typer av kamratskap och interaktion för djurälskare.
Olika raser
Det finns många olika marsvinsraser idag, framtagna genom selektiv avel. Man delar upp marsvin i tre kategorier beroende på deras pälstyp; strävhåriga marsvin, korthåriga marsvin och långhåriga marsvin. På Svenska Marsvinsföreningens hemsida kan man hitta mer information och fakta kring de olika raserna, samt färgteckningar.
Några exempel på marsvinsraser i de olika kategorierna är:
Strävhåriga marsvin:
- Abessinier marsvin
- Skinny marsvin (även kallat “naken marsvin”)
- Teddy marsvin
Korthåriga marsvin:
- Self marsvin
- Nonself marsvin
- Engelsk crested marsvin
Långhåriga marsvin:
- Peruan marsvin
- Alpaca marsvin
- Sheltie marsvin
Marsvin skötsel
Daglig skötsel
- Gå igenom ögon, öron, tänder, klor och sök efter eventuella skador.
- Långhåriga marsvin kräver daglig pälsvård.
- Städa undan avföring och fuktigt bottenmaterial i buren.
- Plocka bort gammal mat och byt vatten.
Pälsvård
De olika raserna kräver olika mycket pälsvård, men det är bara långhårsraserna som behöver daglig borstning. Ett marsvin borstas med en mjuk borste, samt kam om tovor behöver redas ut.
Långhåriga marsvin har en päls som växer hela livet, därför behöver man ibland klippa pälsen för att hålla den fin. Särskilt behöver man klippa rent runt rumpan, då avföring annars lätt fastnar där.
Bada ett marsvin
I regel är marsvin, liksom de flesta gnagare, renliga djur som tar hand om sig själva, men ett par gånger per år behöver man bada sitt marsvin. Detta görs med vatten som är lite varmare än fingervarmt.
Marsvin har en talgkörtel på rumpan, strax under svanskotan, som ibland blir kladdig. Den tvättas ren med hjälp av vanligt diskmedel eller schampo som du köper i din djurbutik. Var alltid noga med att skölja bort schamporester, så att inte marsvinet drabbas av klåda.
Viktigt att komma ihåg gällande bad av marsvin, är att aldrig sätta in ett blött marsvin i sin bur. Handdukstorka, föna med kalluftsläge och låt marsvinet springa fritt en stund tills det torkat, innan den sätts in i sin bur för att undvika förkylningar.
Marsvin tänder och klor
Ett marsvins klor och tänder växer hela livet. Dessa behöver därför lite extra omsorg för att marsvinet ska må bra.
Klorna klipps regelbundet med hjälp av en mindre klotång eller nagelklippare. Det är viktigt att hålla nere längden på ett marsvins klor så att de inte får ont. En bra tumregel är att klippa ungefär en gång i månaden.
Även ett marsvins tänder behöver ses efter. Detta gör man enklast genom att se till att marsvinet har rikligt med fräscht hö och saker att gnaga på; det är slitaget som sker när marsvinet tuggar som håller tänderna i lagom längd. Ett tecken på för långa tänder är att marsvinet visar intresse för sin mat, men inte äter. Då kan man behöva söka veterinärhjälp för att slipa ned tänderna, eftersom marsvinet inte lyckats göra det på egen hand.
Aktivitet
Marsvin är djur med stort rörelsebehov och mår bra av att få röra sig fritt några timmar per dag, exempelvis i en hage. Man kan även med fördel aktivera sitt marsvin med små lekar, promenader och inlärning av trix.
Vad äter ett marsvin?
Marsvin är ett betande djur som processar sin mat länge – de äter nästan dygnet runt!
Torkat hö bör utgöra drygt 80 % av ett marsvins dagliga föda och ska alltid finnas lättillgängligt i buren. Även när ett marsvin bor utomhus om sommaren och äter gräs, så behövs hö i deras dagliga föda.
Resterande 20 % av marsvinets föda utgörs av frukt och grönsaker. Unga, dräktiga eller digivande marsvin utfodras även med pellets, men ett marsvin i vuxen ålder behöver inte alltid pellets eller kraftfoder för att må bra. Risken finns då istället för övervikt. Skulle ett marsvin bli överviktigt ska man alltid dra ner på den mat som inte är hö.
Marsvin ska alltid ha tillgång till färskt vatten.
Livsviktigt C-vitamin
Marsvin kan inte producera C-vitamin, vilket innebär att det måste tillföras via deras kost på daglig basis. Brist på C-vitamin leder till att marsvin blir sjuka.
Billigast och enklast är att utfodra marsvinen dagligen med grönsaker som innehåller C-vitamin. Exempel på vanliga grönsaker som är bra för marsvin är:
- Morot
- Tomat & gurka är storfavoriter
- Frukt som äpple, apelsin och melon
- Bladgrönt
- Olika sorters kål
- Broccoli
- Persilja
Om sommaren kan man med fördel byta ut lite av grönsakerna mot gräs, maskrosblad och klöver, samt kvistar och blad från fruktträd.
Marsvin sjukdomar
Marsvin är oerhört duktiga på att dölja när de mår dåligt, därför är det som ägare viktigt att vara uppmärksam på små tecken från sitt djur. Sådant som plötslig viktnedgång, tappad aptit, diarré, slöhet, svullnader, skador och rinniga ögon/nosar är alla tecken man bör ta på allvar.
Exempel på vanliga hälsoproblem hos marsvin:
- Värmeslag
- Lunginflammation
- Skörbjugg
- Ohyra
- Ringorm
- Urinvägsinfektion och urinsten
Varför kastrera marsvin?
Många låter kastrera sina marsvin för att ge dem en ökad livskvalité, samt öka ett marsvins livslängd genom att reducera riskerna för sjukdomar. Man kan även välja att kastrera en marsvinshane för att den ska kunna bo med honor, utan risk för att det blir ungar.
Hur gammal blir ett marsvin som kastrerats?
Det finns inget som egentligen säger att ett kastrerat marsvin lever längre än ett som är intakt. Däremot kan man se att marsvinshonor löper mindre risk att drabbas av livshotande sjukdomar såsom livmoderinflammation. Det är också vanligt att marsvinshonor i vuxen ålder får cystor på äggstockarna, vilket innebär att kastration inte är helt ovanligt som en förebyggande åtgärd.
Allergi och marsvin
Kan man ha marsvin vid allergi för pälsdjur? Ett marsvin är inte allergivänligt, men det kan vara väldigt individuellt hur mycket man som allergiker reagerar. Skinny marsvin utan päls är de som tenderar att funka bäst med allergiker.
Marsvin pris
Vad kostar ett marsvin egentligen? Faktum är att ett marsvin i pris sällan ligger högre än 200–300 kronor, oavsett om du köper en för omplacering eller från en uppfödare eller i djuraffär. De större kostnaderna runt ett marsvin tenderar att vara relaterade till foder och tillbehör såsom burar.
Vad säger djurskyddet?
Liksom för de flesta andra hus- och sällskapsdjur finns där tydliga djurskyddsregler att förhålla sig till, framtagna för att ditt marsvin ska må bra. På Jordbruksverket.se kan man läsa mer om vad som gäller för smågnagare såsom marsvin.
Andra relaterade sidor