Kennelhosta

Kennelhosta hos hund är en av de vanligaste smittsamma infektionssjukdomarna vi känner till hos hundar idag. Men vad är det egentligen och hur länge har en hund kennelhosta? Låt oss kika närmare på det!

kennelhosta

Vad är kennelhosta?

Kennelhosta är hundarnas vanligaste typ av förkylning och sätter sig primärt i luftvägarna. Det är egentligen ett samlingsnamn på en så kallad multifaktoriell sjukdom; det vill säga olika bakterier och virus är orsaken bakom sjukdomen.

Kennelhosta är väldigt vanligt i Sverige – trots att svenska hundar i regel är vaccinerade mot det. Ja, hundar kan faktiskt få kennelhosta trots vaccin.

Hur farligt är kennelhosta för hunden?

Kennelhostan är sällan farlig och de flesta hundar klarar av den relativt bra. Många hundar får bara väldigt lindriga symptom. Men man ska ändå vara medveten om att det är en komplex sjukdom som ibland kan leda till allvarligare sjukdom, såsom till exempel lunginflammation hos hund.

Kennelhosta hos valp, unghundar, gamla och/eller försvagade hundar kan dock drabba hårdare – och i vissa fall kan det faktiskt bli livshotande. Om det dessutom sedan innan finns en underliggande kronisk sjukdom och/eller nedsatt immunförsvar hos hunden så är risken större för komplikationer.

Kennelhosta – symptom

Det allra vanligaste symptomet för kennelhosta är just en hosta, inte helt olik kikhosta. I själva verket handlar det om en irritation i halsen som i sin tur framkallar hostandet. Det kan vara riktigt jobbig för hundarna och hostan blir så kraftig ibland att hunden till slut hulkar och kräks upp vitt, skummigt slem. 

Hur länge hostar hunden vid kennelhosta, kan man fråga sig. Vanligt är att det håller i sig i 7–10 dagar, men det finns gånger då hostan håller i sig i upp mot tre veckor.

Det finns även ett par andra vanliga symptom på kennelhosta, men de förekommer inte alltid. I regel är hunden oftast relativt pigg. Men exempel på symptom man ibland ser mer eller mindre av är:

  • Febertoppar 
  • Rinnig nos
  • Trötthet/slöhet
  • Nysningar
  • Försämrad aptit

Hur låter kennelhosta?

Man brukar säga att hostan hundar får vid kennelhosta är en skrällig och ihållande hosta som ibland påminner om när en hund satt i halsen. Faktum är att det är precis vad många först tror att hunden gjort, då det kommer så plötsligt.

Smittskydd och kennelhosta

Hur smittar då kennelhosta och hur får hundar kennelhosta överhuvudtaget? Det är lite som med influensa för oss människor; kennelhosta smittas genom luften och direktkontakt. Det sker via flera olika smittämnen, men främst de två smittämnena Parainfluensa och Bordetella. Det handlar alltså om att en sjuk hund kommer i kontakt med en annan hund – men det kan lika gärna ske via vattenskålar, leksaker och pinnar hunden haft i munnen. Bordetella-bakterien kan även spridas via en hund som redan tillfrisknat och är symptomfri.

Hur länge sitter kennelhosta i miljön?

Smittämnen kan en kortare tid överleva i miljön. Därför är den största smittorisken platser som hunddagis, rastgårdar, träningshallar och så vidare, där stora hundantal ofta vistas. Smittbärande hundar kan kontaminera ytor och på så vis smitta via exempelvis saliv, hostningar och nysningar. Detsamma kan ske via våra kläder och händer, till exempel om man jobbar på hunddagis där smittan finns och sedan går hem till sin hund utan att byta om och tvätta händerna.

Hur länge smittar kennelhosta?

Det är främst under första veckan en sjuk hund smittar, men beroende på om det handlar om bakterie eller virus så kan en hund vara smittbärare i 3–4 veckor efter att den insjuknat. Det trots att den i övrigt verkar frisk och återställd.

Hur snabbt smittar kennelhosta?

Kennelhosta smittar väldigt snabbt och kan smitta redan innan den sjuka hunden börjat visa symptom. Detta är anledningen till dess snabba spridning; många gånger vistas smittbärare bland andra hundar utan att ägaren är medveten om smittan.

Kan människor få kennelhosta?

Nej, kennelhosta kan inte smitta människor – men däremot kan vi vara smittbärare när vi minst anar det, via till exempel förorenade kläder, händer eller leksaker som kommit i kontakt med smittan.

Kennelhosta – inkubationstid

När det gäller kennelhosta och hur länge man bör hålla hunden isolerad är det vanligtvis 4–10 dagar man får som svar. Men många gånger menar man att en hund som har akut hosta inte bör vara i kontakt med andra hundar eller miljöer där många andra hundar rör sig, på minst två veckor. Detsamma gäller om du misstänker att din hund kan ha smittats men ännu inte uppvisar symptom. Det tar nämligen 2–10 dagar från det att hunden blivit smittad, tills den börjar uppvisa symptom. Om du misstänker att din hund har fått kennelhosta bör du alltid kontakta en veterinär omgående.

Kan en hund få kennelhosta flera gånger? 

Ja, en hund som redan har haft kennelhosta kan smittas på nytt. Den kan också få kennelhosta trots vaccin i förebyggande syfte.

Vad kan man göra mot kennelhosta?

Ett första steg man kan ta för att förebygga kennelhosta är att vaccinera sin hund. Sedan är det en god idé att alltid tänka på smittorisker om man träffar många andra hundar och särskilt om man möter en hund som hostar. Förebyggande åtgärder som att byta kläder och tvätta händerna innan man umgås med sin hund är både enkla och kloka. Detsamma gäller att vara tydlig vid eventuella veterinärbesök och meddela att du har en hostande hund, så att du slipper ta in den i ett väntrum fullt av andra hundar.

Har din hund fått kennelhosta trots att du varit proaktiv, eller om du misstänker att din hund har blivit utsatt för smitta, så ska du tänka på följande saker: 

  • Hunden bör inte ansträngas, utan vila.
  • Håll hunden hemma i drygt två veckor, minst. Den ska inte träffa andra hundar.
  • Ta temperaturen med jämna mellanrum så att du har koll på eventuella febertoppar.

Kennelhosta – behandling

Om du undrar hur man botar kennelhosta så är svaret ganska enkelt: vila och omvårdnad. Allt som oftast så läker infektionen helt utan vidare behandling än så. 

I mer komplicerade fall kan man dock behöva kontakta veterinär för medicin eller vidare vård. Detta kan gälla om hunden exempelvis får andningssvårigheter eller om febern blir för hög. Det kan också i vissa fall bli så att kennelhosta utvecklas till en sekundär bakteriell lunginflammation – då bör en veterinär alltid kontaktas.

Kennelhosta och medicin

Ibland kan man behöva ge hunden slemlösande och/eller hostdämpande mediciner. Det vanligaste som rekommenderas vid kennelhosta är Bisolvon. Veterinärer ordinerar ibland även Metacam eller Rimadyl.

När bör man kontakta veterinär vid kennelhosta?

  • Om skrällhostan inte avtar och blir väldigt jobbig för hunden
  • Om febern stiger över 39,5 grader
  • Om hunden har svårt att andas eller andas ovanligt snabbt
  • Om hunden slutar äta och dricka
  • Om energin/allmäntillståndet hos hunden under en längre tid är mycket låg

Vaccination mot kennelhosta

I Sverige vaccinerar vi i regel våra hundar mot kennelhosta, både som valpar och med jämna mellanrum därefter. Det finns idag två sorters vaccin; ett vaccin som ges via injektion mot Parainfluensavirus, samt ett vaccin som ges via nässpray och skyddar mot både Parainfluensavirus och Bordetella. De båda vaccinen skyddar hunden bra från kennelhostan, men det är aldrig en garanti för att den inte drabbas. En hund som är vaccinerad drabbas dock sällan lika hårt som en ovaccinerad.


Några snabbfakta gällande vaccin:

  • Kennelhosta vaccin – pris: Någonstans mellan 350–600 kronor, beroende på klinik.
  • Kennelhosta vaccin – hur ofta: Vid vaccinationen när de fyllt 1 år, samt därefter årligen efter rekommendation och särskilt om hunden vistas på hundtäta platser.

Kennelhosta vaccin – biverkningar

Det är inte jättevanligt med biverkningar hos hundar efter vaccinering mot kennelhosta. Lätt rodnad/svullnad och ömhet vid injektionsstället, i upp till tre dagar, anses som en normal reaktion. Likaså kan det förekomma lättare flytningar från ögon och nos vid nosvaccinet, ibland tillsammans med hosta och nysningar.

Det finns fall där hunden uppvisar symptom på överkänslighet, men om hunden får allvarliga biverkningar bör man alltid rådfråga veterinär. Detta kan handla om större svullnader, nedsatt allmäntillstånd, kräkningar eller andra störningar i mage-tarm.

Andra relaterade sidor