Hamster

hamster

En hamster är en liten gnagare med mjuk päls och stora ögon. Det är ett roligt och gulligt sällskapsdjur som är lätt att ta hand om. En hamster kan passa bra som ett barns första husdjur. 

Kan man köpa en hamster till ett barn?

Om ditt barn gärna vill ha ett husdjur så är en hamster ett bra alternativ. Ofta fungerar det jättebra, så länge man är medveten om att det alltid är ett stort ansvar att ta hand om ett djur. Ett barn kan lära sig och få ut mycket av att själv få ansvara för att mata och leka med sin hamster.

Adoptera hamster

Om du vill ha en vuxen hamster kan det finnas möjlighet att adoptera en. Eftersom det är så många familjer som skaffar hamstrar är omplaceringshamstrar ganska vanliga. Det är sällan fel på djuren utan det brukar vara så att de hamnat hos en ägare som inte var mogen att ha ansvar för ett djur. Ofta kan du hitta en hamster till salu eller en som bortskänkes på Blocket. Det är vanligt att även utrustning skänks bort eller säljs väldigt billigt.

Hamster fakta

  • Hamster längd: 4,5–18 cm
  • Hamster vikt: 20–200 gram
  • Hamster livslängd: 2–3 år
  • Världens största hamster är guldhamster och den minsta är roborovskihamster.

Det finns olika typer av hamstrar

Hamster är en familj av gnagare som ingår i en större familj med 18 arter. Vissa av dem hålls som husdjur runt om i världen. En hamster har stor kropp och mycket korta men starka ben, samt stora framtänder. I naturen gräver de djupa hålor där de bland annat har sin matförråd.

Dvärghamster (även kallad mini hamster), sibirisk hamster, långhårig hamster, kinesisk hamster och guldhamster är vanliga varianter. När det gäller färger så kan det variera ganska mycket (speciellt om du gillar kinesisk dvärghamster). En vit hamster kan vara extra eftertraktad. Världens minsta hamster var bara några centimeter från nos till svans. Den populära guldhamstern (mesocricetus auratus) blir betydligt större.

Hamster sjukdomar

Hamstrar är i grunden friska djur men precis som alla levande varelser kan de drabbas av sjukdomar. Tandproblem och urinsten drabbar relativt ofta hamstrar. Den vanligaste sjukdomen som är specifik för hamstrar kallas “Wet tail”. Det är troligtvis en bakteriell sjukdom som orsakar tarmproblem som gör att hamstern får diarré och blir uttorkad.

Om du har en hamster med en tumör så är det inte säkert att det är allvarligt utan många tumörer är godartade. Men det är bäst att ta med din hamster till veterinären om du upptäcker en tumör. En hamster bits när den har ont och känner sig hotad. Det är viktig att du är försiktig när du hanterar en hamster som du misstänker är sjuk.

En hamster kan även drabbas av “välfärdssjukdomar” om den får för mycket att äta och för lite motion. En tjock hamster kan behöva banta för att få ordentlig livskvalitet. Ett symptom på att en hamster är döende är att den inte längre går undan för att kissa eller bajsa. Har du möjlighet kan du åka in till veterinären och ge din hamster en insomningsspruta. Tänk på att en hamster har relativt kort livslängd och att den kan drabbas av åldersrelaterade krämpor när den bara är ett par år gammal.

En hamster som beter sig på ett udda sätt kan vara uppskrämd och obekväm i sin omgivning, snarare än sjuk. En stressad hamster lugnar snart ner sig i en trygg miljö.

Hamster skötsel

Enligt djurskyddslagen ska en hamsterbur vara minst 30×40 cm. Men egentligen är det bättre ju större buren är, då det är aktiva djur som behöver olika saker de kan sysselsätta sig med. Om en hamster gnager på sin bur är det ett tecken på att den är understimulerad och kanske helt enkelt behöver fler saker att tugga på. Lämplig temperatur för flesta hamstrar är 18–26 grader, alltså ganska normal rumstemperatur. Unga hamstrar, dvs ungarna, kan vara lite känsligare och vilja ha en temperatur på 21–24 grader.

Lämplig mat för en hamster är frön och grönsaker samt särskilt torrfoder du köper i djurbutiken. Hamstern är allätare och kan äta det mesta, se bara till att det finns tillgång till rent vatten. Undvik mat som är väldigt söt, fet eller för starkt kryddad. Avokado är ett exempel på mat man inte ska ge till hamstrar. Hö kan också vara olämpligt då en hamster gärna hamstrar, alltså sparar, hö i munnen och då kan sticka sig på det.

En annan viktig sak när det gäller skötsel av hamster är att se till så att buren är fräsch. Bottenmaterial behöver bytas ut med jämna mellanrum. Du kan använda till exempel alspån, återvunnet papper utan trycksvärta, sand, strö från djurbutiken eller pellets för kattlådor. Det är material som hamstern gillar och som är lätt och billigt att byta ut.

Hamster pris

En hamster brukar kosta 50–200 kronor beroende på om du köper den av en privatperson, i en butik eller hos en uppfödare. Ovanliga varianter kan vara lite dyrare, men det är ett billigt husdjur. Det kostar heller inte så mycket att äga en hamster då de är små och inte har krav på mat som är svåra att tillgodose. Du kan försäkra en hamster, precis som du kan försäkra en hund eller katt.

Hamster uppfödare

Många väljer att köpa en hamster i en djurbutik och de har antingen egna avelspar eller hamsterungar som de köpt av privatpersoner. Det finns också hamsteruppfödare, men då handlar det om en verksamhet som bedrivs mer på hobbybasis än till exempel en hundkennel. Det finns en fördel med att välja en uppfödare och det är att du kan information av någon som verkligen är intresserad och kan ge tips om hur du tar hand om din hamster.

Vanliga frågor om hamstrar

Vad gör man om hamstern är borta? 

Hamstrar kan ibland rymma ur sina burar. Ett tips är att göra fint i lådan och fylla på med fräsch mat. Då brukar hamstern gå tillbaka av sig själv och då får man passa på att stänga ordentligt. Annars gäller det att vara listig och försöka komma på var den kan ha gömt sig och försöka fånga den, helst utan att stressa djuret. De vanligaste är att de rymmer i samband med att man har dem ute ur buren. I ett vanligt rum finns det gott om utrymmen för en hamster att gömma sig på.

Kan en hamster bo ensam?

När det gäller de flesta hamsterraser så trivs faktisk djuren bäst ensamma eller möjligen två och två. Det är dock lite olika beroende på vad du har för hamster. En guldhamster är till exempel ett djur som lever ensamt i naturen medan dvärghamstrar kan leva i små grupper. Har du en ensam hamster är det viktigt att du själv ser till den och visar omtanke.

Om du väljer att skaffa en hane och en hona kommer du förr eller senare att ha en dräktig hamster att ta hand om. Förutsatt att du inte kastrerar en av dem hos en veterinär. Honan är dräktig i ungefär 16 dagar och föder sedan en kull med 6–10 ungar. I sällsynta fall kan en hamster få upp till 20 ungar.

Kan man tämja en hamster?

Du ka få en hamster tam såtillvida att den vänjer sig vid människor och uppskattar att bli klappad, kliad och hanterad. Ett tips för att uppnå det är att ha buren på ett ställe där det ofta vistas människor och att interagera med hamstern så ofta som möjligt. Om du verkligen vill lägga ner tid på att träna en hamster kan den lära sig en hel del små konster och trix.

Hur är det med hamster och allergi?

Det är inte lika vanligt att människor får allergiska reaktioner på grund av hamstrar som hundar och katter. En förklaring till det är att hamstern är så pass liten att den helt enkelt inte ger upphov till allergena partiklar i samma utsträckning. Tänk på att inte bara hamstern utan det material ni städar ur buren kan framkalla allergi om en pälsallergiker vistas i huset.

Andra relaterade sidor

Info