Dvärgschnauzern är en trevlig, vänlig och tillmötesgående sällskapshund. Hunden är lojal och trivs tillsammans med både vuxna och barn. Den kräver inte speciellt mycket motion men tycker om att röra på sig.
Information | Bästa hundfoder | Betyg | Pris |
---|---|---|---|
100% naturligt hundfoder ✔ 100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser ✔ Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet ✔ Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker. ✔ Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar. | 9.8 | Se bästa prisGå till Buddy |
Dvärgschnauzer som sällskapshund
Dvärgschnauzern är en alert och pigg hund som tycker om att leka och vara aktiv. Den här hundrasen benämner man ibland som en stor hund i en liten förpackning. När den är utomhus gillar den att springa, medan den är lugn inomhus och därför också kan trivas bra i en mindre bostad.
Som de flesta andra hundraser tycker inte dvärgschnauzern om att vara ensam hemma för länge. Det går däremot att vänja hunden vid att vistas hemma själv. Börja träna den tidigt och i korta perioder, som sedan förlängs så att hunden vänjer sig vid att vara ensam i några timmar i sträck.
Hundrasen går bra ihop med barn och brukar tycka om att leka med dem. En äldre dvärgschnauzer kan behöva lite tid att vänja sig om den inte har varit runt barn tidigare, men när hunden lär känna barnen brukar de bli mycket goda och tillgivna kamrater.
Dvärgschnauzer fakta
- Dvärgschnauzer vikt: 4–8 kilo
- Dvärgschnauzer mankhöjd: 30–35 cm
- Dvärgschnauzer livslängd: 12–15 år
- Vad kostar en dvärgschnauzer: från 15 000 kronor
- Ursprung: Tyskland
- Dvärgschnauzer färger: svart dvärgschnauzer, vit dvärgschnauzer, dvärgschnauzer svart och silver, dvärgschnauzer peppar och salt,
- Användningsområde: sällskapshund
Dvärgschnauzer egenskaper
En dvärgschnauzers temperament kännetecknas av energi och den är mycket lik sin större variant, schnauzern. En mini- eller dvärgschnauzer är både orädd och vaksam, varför den kan fungera lika bra som en mindre vakthund likväl som sällskapshund. Hundrasen har medfödda vaktinstinkter och kan därför skälla mycket. Det är ett beteende som är viktigt att träna bort ifall man inte vill ha en skällig hund.
Historiskt sett har hundrasen använts för att jaga råttor. Det har gjort att hunden än idag kan greppa tag i leksaker eller fånga byten väldigt enkelt med sina tassar. En dvärgschnauzer är också väldigt arbets- och samarbetsvillig. Därför kan man med fördel träna agility med hunden om man vill.
Dvärgschnauzer, Mittelspitz, och Powder Puff är alla små hundraser. Tibetansk Spaniel, Coton de Tulear, och Bichon Havanais är sällskapshundar med olika ursprung och utseende. Bedlington terrier och Ungersk Vizsla är terrierraser, men de är olika i storlek och användning.
Dvärgschnauzer problem
Dvärgschnauzer tillhör en av de friskare hundraserna. Vad gäller dvärgschnauzer och sjukdomar är en ärftlig ögonsjukdom som leder till blindhet något som uppfödarna undersöker alla valpar för. Det är dock inte en vanligt förekommande sjukdom bland rasen i Sverige. Endast ett fåtal fall har blivit registrerade sedan rasklubben bildades.
Däremot kan en dvärgschnauzer drabbas av urinsten. Det är en problematik hos rasen som varit känd ända sedan 1970-talet. Tikar drabbas något oftare av urinsten än vad hanar gör. Tecken på att din hund har drabbats av urinsten kan vara att hunden inte kan kissa, eller att det är blod i urinen. Misstänker du att hunden har urinsten ska du genast uppsöka veterinär för att få vård.
Små hundraser har större tendens att drabbas av tandlossning än stora raser, vilket även gäller för dvärgschnauzern. Borsta därför hundens tänder så att de hålls friska. Om du märker att hunden börjar få problem med tandhälsan är det bra att byta till ett torrare foder eftersom det hjälper munnen att hålla sig ren.
Dvärgschnauzer allergi
Inga hundar är helt allergivänliga men just dvärgschnauzer är en sådan hundras som många pälsallergiker tål bättre än andra. Vill du som har allergi mot pälsdjur ha en hund kan du därför möjligen klara av att ha en dvärgschnauzer.
Dvärgschnauzer pälsvård
Det är viktigt att trimma en dvärgschnauzer tre eller fyra gånger om året. När man gör en dvärgschnauzer trimning gör man det för att ta bort den döda pälsen. Att trimma eller klippa en dvärgschnauzer gör inte ont för hunden. Det finns ytterligare en stor fördel med att trimma hunden, nämligen att den då inte fäller någon päls mellan trimningarna.
Anledningarna till att man trimmar pälsen är att den ska kunna hålla sig ren och stöta bort fukt. Utöver att den behöver trimmas ska man även borsta den med så kallad ullkamning en gång i veckan. Om hunden blir smutsig kan den tvättas med speciellt hundschampo. Det kan snabbare bli behövligt om man har en dvärgschnauzer med vit päls eftersom smutsen då syns tydligare.
Används hunden för utställning är det vanligt att man trimmar den fler gånger än fyra varje år, och även att man får avsätta lite extra tid på att hålla pälsen i gott skick.
Dvärgschnauzer motion
Det är väldigt svårt att få en dvärgschnauzer att bli trött. Ändå är det inte en hundras som kräver exceptionellt mycket motion. En hund av den här rasen kräver egentligen inte mer än regelbundna promenader, även om den är livlig och tycker om att röra på sig. Rasen har generellt sett en god konditionsnivå.
Dvärgschnauzer valp
När man ska uppfostra en valp gäller det att agera på rätt sätt. En dvärgschnauzer svarar på ett lugnt och konsekvent beteende. Dessa hundar kan när de är valpar vara bitiga och nafsa såväl på saker som efter människor. Det är ett beteende som du kan träna bort genom konsekvent bemötande. Det lönar sig inte att brusa upp med en dvärgschnauzer eller att ge för många kommandon och kritik på en gång, eftersom det kan spä på problematiska betenden. Om du märker att du inte kommer någon vart är det i vissa fall bättre att ignorera hunden en stund för att den inte ska förstärka det dåliga beteendet.
Många dvärgschnauzer valpar svarar bra när man försöker avleda deras uppmärksamhet när de beter sig illa. Det kan exempelvis handla om att få dem att fokusera på något annat än att exempelvis bita eller skälla.
Vad gäller hundförsäkring för en dvärgschnauzer är det bra att teckna en sådan så snart du har fått hem din hund. Detta för att du ska ha ett skydd om du behöver uppsöka veterinären. Kom också ihåg att hålla kontakt med veterinären så att hunden får alla vaccinationer den behöver. Vanligen ger uppfödarna eller kenneln du köper hunden från de första doserna, och sedan är det du som hundägare som ska boka tid för påfyllnadsdoser.
Dvärgschnauzer pris
Hur mycket du får betala för en dvärgschnauzer beror på flera olika faktorer, men brukar ligga runt 15 000 kronor. Om du köper en valp från en uppfödare som har satsat på att avla fram hundar tänkta för utställning eller tävling brukar prislappen bli högre än om du vill ha en dvärgschnauzer som bara ska vara en sällskapshund. Även hundens stamtavla påverkar prislappen. En fin och frisk stamtavla gör att hunden blir dyrare än om hunden har problem eller sjukdomar i tidigare generationer.
Väljer du att köpa en dvärgschnauzer i hög ålder kostar dessa ofta mindre än valpar. Du kan köpa en äldre dvärgschnauzer genom omplacering, antingen via privatpersoner eller kennlar och uppfödare.
Dvärgschnauzer uppfödare
Om du vill köpa dvärgschnauzer är det alltid att rekommendera att du vänder dig till någon av de uppfödare som finns registrerade i Sverige. Hos rasklubben Dvärgschnauzerringen kan du läsa mer om uppfödarna, vilka valpar som finns och vilka som har kommande kullar. Hos dem kan du få hjälp med valphänvisning när du går i tankar om att köpa en dvärgschnauzer.
Dvärgschnauzer som första hund
Hur är dvärgschnauzer att ha som första hund? Faktum är att det här är en mycket tacksam första hund. Det som vissa kan uppfatta som krävande är att vänja hunden av med sitt skällande. Även fast rasen har en tendens att skälla innebär det inte att precis alla hundar gör det. Det är snarare kopplat till hundarnas personlighet än något som är ett problem hos alla inom rasen.
Eftersom rasen både har en aktiv, lekfull, tillgiven och lugn sida passar den här hunden till människor och familjer som är olika aktiva. En dvärgschnauzer följer gärna med på äventyr i skog och mark, kastar boll på gräsmattan eller kryper upp bredvid en i soffan för att få närhet. Som förstagångsägare till en hund, om du väljer just en dvärgschnauzer, behöver du redan från början komma ihåg att ta hand om pälsen så att hunden inte ska börja fälla. Pälsvården är viktig att komma igång med redan när hunden är valp.
Andra relaterade sidor