Dansk-Svensk Gårdshund

Dansk Svensk Gårdshund hund

Dansk-Svensk Gårdshund är en pigg, alert och samarbetsvillig liten hund med en stor hunds personlighet. Hunden gillar lydnadsträning, är intellektuell och passar med både andra djur och med barn.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Dansk-svensk gårdshund som familjehund

Dansk-svensk gårdshund är en klassisk familjehund som trivs med att aktiveras både fysiskt och mentalt. En Dansk-svensk gårdshund är barnvänlig förutsatt att man tränar den och uppfostrar den bra, precis som man ska göra med alla slags hundraser. En hund av den här rasen ska helst inte lämnas ensam hemma mer än fyra timmar åt gången. Typiskt för Dansk-svenska gårdshundar är att även fast de tycker om att röra på sig och aktiveras så kryper de också gärna upp i knät och tar en lugn och mysig stund tillsammans med sina familjemedlemmar.

Dansk-svensk gårdshund fakta

  • Vad kostar en Dansk-svensk gårdshund: ca 16 000 kronor
  • Hur gammal blir en Dansk-svensk gårdshund: runt 10–14 år
  • Dansk-svensk gårdshund färger: Dansk-svensk gårdshund brun, svart, fawn, gul
  • Dansk-svensk gårdshund storlek: mankhöjd 32–37 cm
  • Dansk-svensk gårdshund vikt: tikar 5–7 kg, hanar 12–15 kg

Dansk-svensk gårdshund temperament

Dansk-svensk gårdshund är en stor hund i en liten hunds kropp. Den behöver få stimulans både fysiskt och mentalt för att den ska må bra. Man ska därför inte låta sig luras av det söta och lilla utseendet, utan vara mån om att bekräfta dess behov för att den ska behålla sitt goda humör. Ser man till hundens temperament är den väldigt pigg. Den följer gärna med på alla möjliga upptåg som sker i familjen och vill vara med där det händer. 

Hundrasen är vänligt sinnad och trivs när det finns människor runt omkring den, samt när det händer saker i omgivningen. Dansk-svensk gårdshund är en bra vakthund. Den gillar att ligga och sola sig när det är varmt, men kommer genast varna när någon den inte känner kommer nära.

Dansk-svensk gårdshund hälsa och sjukdomar

Dansk-svensk gårdshund och sjukdomar som kan förknippas med rasen är att benvävnaden i lårbenet bryts ner. Den sjukdomen kallas för leg perthes och symptom som kan uppvisa sig är bland annat att hunden har ont i höftleden eller att de får ett mer begränsat rörelseomfång. En annan sjukdom som hundrasen kan drabbas av är höftledsdysplasi.

På det stora hela är Dansk-svensk gårdshund dock en frisk och sund hundras. Det till följd av att man i aveln har valt att inte använda hundar som bär på genetiska sjukdomar.

Dansk-svensk gårdshund allergi

Även fast Dansk-svensk gårdshund har en kort och sträv päls är den inte mer allergivänlig än andra hundar. Om någon i familjen har en överkänslighet mot pälsdjur är det därför klokt att inte köpa en Dansk-svensk gårdshund innan man vet om personen reagerar på djuret. Köper man en hund när det finns misstanke om pälsallergi och man sedan blir tvungen att sälja den innebär det påfrestningar både för hunden och familjen. 

Dansk-svensk gårdshund motion

Har man en Dansk-svensk gårdshund måste man lägga ner en hel del tid på att ge den tillräckligt mycket motion. Den här hundrasen passar speciellt bra för lydnadsträning och agility. Många väljer även att ställa ut sina gårdshundar och den är dessutom duktig på att spåra om den tränas inom det området. Med en Dansk-svensk gårdshund gäller det att se till att hunden aktiveras varje dag i veckan. 

Dansk-svensk gårdshund pälsvård

Om en Dansk-svensk gårdshund är långhårig är den inte renrasig. Enligt rasstandard ska pälsen vara kort, slät och hård. Pälsen har inte någon underull, vilket gör att Dansk-svensk gårdshund inte fäller så mycket päls. 

Om du inte vill lägga ner mycket tid på pälsvård är det här en tacksam hundras. Om hunden blir smutsig kan den behöva badas, men det är inte nödvändigt att borsta eller trimma pälsen så länge den ser frisk och fin ut. Däremot kan hundarna tycka att det känns skönt att bli borstade eller skrapade i pälsen.

Dansk-svensk gårdshund valp

Om du ska uppfostra en Dansk-svensk gårdshund valp behöver du inte tänka på om det är en hane eller en tik du ska uppfostra. Medan andra hundraser ofta kan uppvisa väldigt olika beteenden beroende på hundens kön är hundar av den här rasen väldigt lika beteendemässigt. 

Dansk-svenska gårdshundar är synnerligen lättlärda. Med konsekvent träning kommer hunden att lära sig allt du vill att den ska lära sig. Det tack vare att hunden är så pass samarbetsvillig, aktiv och gärna vill få beröm när den gör någonting rätt. 

Glöm inte bort att försäkra din Dansk-svenska gårdshund redan när du hämtar den från uppfödaren eller den tidigare ägaren. En heltäckande djurförsäkring gör att du som ägare har ett ekonomiskt skydd ifall något skulle hända hunden. Var även noga med att kontrollera vilka vaccinationer hunden behöver, och när den ska ha nästa dos. Det är information du antingen kan få från din veterinär eller uppfödare. Dansk-svenska gårdshundar ska få alla vacciner som vanligtvis ges till hundar. 

Dansk-svensk gårdshund pris

Generellt sett brukar man säga att en Dansk-svensk gårdshund som man köper från en kennel kostar från 16 000 kronor och uppåt. Naturligtvis kan priset komma att påverkas av olika faktorer. Det främsta som påverkar vad hunden kostar är vilken slags avel uppfödaren bedriver. Om ändamålet exempelvis är att avla fram extra duktiga spårhundar eller hundar som är tänkta att användas på tävlingsnivå inom agility eller utställning blir priset något högre.

Dansk-svenska gårdshundar som däremot enbart avlas fram för att verka som sällskapshundar är något billigare. Värt att veta är att alla registrerade uppfödare har ett ansvar för att inte använda hundar med sjukdomar i aveln. Med det i åtanke innebär det alltså att även fast en hund är billigare behöver den inte ha en sämre hälsa, utan det är då stamtavlan och de tidigare generationernas egenskaper som styr priset.

Dansk-svensk gårdshund uppfödare

Eftersom Dansk-svensk gårdshund är mycket populär i Sverige finns det också många uppfödare. Om du vill hitta en kull med Dansk-svensk gårdshund valpar hos någon kennel eller uppfödare för att eventuellt köpa en hund, och du har bestämt dig för att det här är rätt ras för dig kan du titta in hos rasklubben för Dansk-svensk gårdshund.

På deras hemsida finns en lista på alla uppfödare som är medlemmar i rasklubben. Du kan även välja att ta kontakt med klubbens valphänvisning för att få information om kommande och nuvarande kullar. 

Ibland annonseras även Dansk-svensk gårdshund i äldre ålder ut på rasklubbens hemsida. I sådana fall kan du hitta en hund som behöver omplaceras från tidigare ägare av en eller annan orsak. Omplaceringshundar kan vara speciellt lämpliga om du inte vill uppfostra en valp utan istället föredrar en vuxen hund som redan är skolad. 

Dansk-svensk gårdshund som första hund

Funderar du på att köpa en Dansk-svensk gårdshund som första hund är det viktigt att du noga tänker igenom huruvida du kommer ha tid att aktivera hunden på det sätt som den behöver. En Dansk-svensk gårdshund som inte får tillräckligt mycket motion och aktivitet kommer bli olycklig, vilket kan resultera i diverse negativa beteenden. 

En annan sak du behöver tänka på är att en Dansk-svensk gårdshunds livslängd ofta är över tio år. Du ska enbart skaffa en hund om du vill ta hand om den så länge och har möjlighet att förse den med det som den behöver.

Om du kan bocka av dessa frågor och är säker på att en Dansk-svensk gårdshund är något för dig så kommer du att få en god vän. Är det första gången du har en hund kommer du ha nytta av att gå på valpskola tillsammans med erfarna uppfödare för att lära dig hur du kan träna din hund på ett bra sätt. I övrigt är det här en tacksam första hund just eftersom att den är så lättlärd, följsam och hjärtlig till sin personlighet.

Andra relaterade hundar

Info